Tuesday, October 11, 2005

Από την Τσετσενία στο Μπέσλαν...


Χρονολόγιο

1944 O Στάλιν εξορίζει ολόκληρο τον πληθυσμό της Τσετσενίας και της Ινγκουσετίας στην Σιβηρία με την κατηγορία ότι κατά την διάρκεια του A´ Παγκοσμίου πολέμου συνεργάστηκαν με τους ναζί.
1991 Κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Η Δημοκρατία της Τσετσενίας διακηρύσσει –μονομερώς- την ανεξαρτησία της.
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 1994 Ο Πρώτος πόλεμος της ΤσετσενίαςΟ πρόεδρος Γιέλτσιν διατάσσει τα ρωσικά στρατεύματα να εισβάλλουν στην Τσετσενία με σκοπό την συντριβή του αυτονομιστικού κινήματος στην περιοχή.
ΙΟΥΝΙΟΣ 1995 Ομάδα Τσετσένων με επικεφαλής τον πολέμαρχο Σαμίλ Μπασάγεφ καταλαμβάνει νοσοκομείο στην πόλη Βudennovsk της Νότιας Ρωσίας, παίρνοντας ως όμηρους εκατοντάδες ασθενείς και προσωπικό. Η επιχείρηση διάσωσης των ομήρων από τις ρωσικές ειδικές δυνάμεις οδηγεί στο θάνατο 100 ατόμων. Οι τρομοκράτες καταφέρνουν να διαφύγουν και να επιστρέψουν στην Τσετσενία.
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 1999 Ο Δεύτερος πόλεμος της Τσετσενίας Μετά από σειρά βομβιστικών επιθέσεων στη Μόσχα, οι ρωσικές δυνάμεις ξεκινούν μια δεύτερη στρατιωτική επιχείρηση στην Τσετσενία.
31 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 1999 Παραιτείται για λόγους υγείας ο πρόεδρος Γιέλτσιν.
ΜΑΡΤΙΟΣ 2000 Ο Βλαντιμίρ Πούτιν αναλαμβάνει Πρόεδρος με τη υπόσχεση ότι θα λύσει με αποφασιστικό τρόπο το πρόβλημα της Τσετσενίας.
ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2002 Ομάδα ενόπλων με επικεφαλής τον 25χρονο Τσετσένο Μοβσάρ Μπαράγεφ καταλαμβάνει το θέατρο «Ντουμπρόβνα» στο κέντρο της Μόσχας κατά τη διάρκεια παράστασης του μιούζικαλ «Νορντ- Οστ» παίρνοντας ομήρους πάνω από 800 άτομα. Αίτημα των τρομοκρατών η απόσυρση -μέσα σε μία εβδομάδα- των ρωσικών στρατευμάτων από την Τσετσενία. 130 όμηροι και 41 ένοπλοι πεθαίνουν ακαριαία όταν οι ρωσικές ειδικές δυνάμεις διοχετεύουν υψηλότατη δόση –άγνωστου μέχρι και σήμερα- αερίου προτού εισβάλλουν στο κτίριο.
ΜΑΪΟΣ 2003 Δυο επιθέσεις αυτοκτονίας συγκλονίζουν την Τσετσενία μέσα σε δύο ημέρες. Στην πρώτη, ένα φορτηγάκι γεμάτο με εκρηκτικά διαλύει ένα συγκρότημα κυβερνητικών κτιρίων στη Βόρεια Τσετσενία, αφήνοντας 59 νεκρούς. Την επόμενη μέρα, γυναίκα καμικάζι σκοτώνει 16 άτομα κατά τη διάρκεια θρησκευτικής γιορτής.
ΙΟΥΛΙΟΣ 2003 Δύο γυναίκες καμικάζι πραγματοποιούν επίθεση αυτοκτονίας σε φεστιβάλ ροκ μουσικής, το οποίο παρακολουθούν τουλάχιστον 40.000 θεατές. Η επίθεση εκδηλώνεται όταν οι αστυνομικές αρχές σταματούν τη μία από τις δύο γυναίκες για έλεγχο.
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2004 Επίθεση στο μετρό της Μόσχας με πυροδότηση εκρηκτικού μηχανισμού. Σαράντα τέσσερις νεκροί.
ΜΑΙΟΣ 2004 Ο πρόεδρος της Τσετσενίας Αχμέντ Καντίροφ σκοτώνεται από έκρηξη βόμβας στο στάδιο Dynamo, στο Γκρόζνι, κατά τη διάρκεια εορταστικών εκδηλώσεων.
ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2004 Συντριβή δύο αεροπλάνων Τουπόλεφ λίγα μόλις λεπτά μετά τη απογείωσή τους. Αιτία του δυστυχήματος, σύμφωνα με τις Ρωσικές Αρχές, δύο ταυτόχρονες επιθέσεις αυτοκτονίας από γυναίκες καμικάζι που επιβιβάστηκαν στα αεροσκάφη.
1η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2004- ΟΜΗΡΙΑ ΣΤΟ ΜΠΕΣΛΑΝ
09.30: 32 κουκουλοφόροι, άνδρες και γυναίκες ζωσμένοι με εκρηκτικά εισβάλουν στο δημοτικό σχολείο Νο. 1 στην πόλη Μπεσλάν της Βόρειας Οσετίας κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς. Οι τρομοκράτες συγκεντρώνουν τους 1300 περίπου ομήρους στον –παγιδευμένο με εκρηκτικά- χώρο του γυμναστηρίου.
11.25: Τα ρωσικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι 12 άτομα έχουν σκοτωθεί, μεταξύ των οποίων κι ένας από τους ενόπλους.
11.50: Οι ένοπλοι απειλούν να ανατινάξουν το κτίριο εάν οι ρωσικές δυνάμεις του στρατού επιχειρήσουν να εισβάλουν. Ζητούν να έρθουν στην περιοχή για διαπραγματεύσεις δύο τοπικοί ηγέτες και ο παιδίατρος Leonid Roshal, ο οποίος ήταν ο κύριος διαπραγματευτής στην ομηρία των θεατών του μιούζικαλ Νορντ Οστ, τον Οκτώβριο του 2002.
12.30: Ένας μικρός αριθμός παιδιών καταφέρνουν να δραπετεύσουν, καθώς κατά την είσοδο των τρομοκρατών στο σχολείο κρύβονται σε παρακείμενο κτίριο.
12.40: Το πρακτορείο ειδήσεων Itar Tass μεταδίδει ότι βασικό αίτημα των τρομοκρατών είναι η απελευθέρωση μαχητών οι οποίοι συνελήφθησαν τον Ιούνιο στη γειτονική Ινγκουσετία κατά τη διάρκεια επιχείρησης του Ρωσικού στρατού.
13.00: Ο Πρόεδρος Πούτιν επιστρέφει εσπευσμένα στη Μόσχα από τις διακοπές του.
14.30: Οι ένοπλοι απειλούν να εκτελούν 50 ομήρους για κάθε μέλος της ομάδας τους που θα σκοτώνεται.
19.10: Τα ρωσικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι αξιωματικοί των ρωσικών δυνάμεων άρχισαν συνομιλίες με τους ενόπλους.
24.00: Ένας από τους ενόπλους λέει στους New York Times ότι ανήκουν στην οργάνωση Riyadh al-Sahilin, της οποίας ηγείται ο Σαμίλ Μπασάγεφ.
ΠΕΜΠΤΗ 2 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 15.00: Ο πρόεδρος Πούτιν δηλώνει πως βασικός στόχος είναι να σωθούν οι ζωές των ομήρων και προσθέτει ότι οι δυνάμεις ασφαλείας θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να μην διατρέξει η ζωή κανενός ομήρου κίνδυνο.
15.30: Ακούγονται 2 ισχυρές εκρήξεις και μαύρος καπνός καλύπτει το σχολείο. Εικάζεται ότι οι ένοπλοι άνοιξαν πυρ κατά μερικών οχημάτων που πλησίασαν το σχολείο.
16.40: Ύστερα από διαπραγματεύσεις με τον πρώην πρόεδρο της Ινγκουσετίας Ρουσλάν Αούσεφ, oι τρομοκράτες απελευθερώνουν 26 γυναίκες και παιδιά.
20.00: Οι Ρωσικές Αρχές ανακοινώνουν επίσημα ότι ο αριθμός των ομήρων ξεπερνά τα χίλια άτομα.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 3 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 06.30: Οι ένοπλοι εκτοξεύουν χειροβομβίδες κατά των ρωσικών δυνάμεων που έχουν περικυκλώσει το σχολείο.
13.00: Δύο ασθενοφόρα πλησιάζουν το σχολείο κατόπιν συνεννόησης με τους τρομοκράτες προκειμένου να περισυλλέξουν πτώματα.
13.20: Δύο ισχυρότατες εκρήξεις. Μέρος της στέγης του γυμναστηρίου καταρρέει. Οι τρομοκράτες ανοίγουν πυρ εναντίον ομάδας ομήρων που προσπαθεί να διαφύγει. Οι Ρωσικές ειδικές δυνάμεις καταλαμβάνουν τις θέσεις τους και ανταποδίδουν.
13.30: Στρατιώτες απομακρύνουν τα τραυματισμένα παιδιά και τους ενήλικες με φορεία.
13.45: Μια ομάδα τρομοκρατών εγκαταλείπει το κτίριο. Οι ειδικές δυνάμεις τους καταδιώκουν μέσα στην πόλη, ενώ ξεκινά η έφοδος της ομάδας Άλφα στο κτίριο του σχολείου.
14.00: Εκατοντάδες τραυματίες μεταφέρονται στα νοσοκομεία της πόλης. Οι ανταλλαγές πυρών συνεχίζονται.
15.15: Η πλειοψηφία των ομήρων έχει εγκαταλείψει το κτίριο. Αυτόπτες μάρτυρες μιλούν για περισσότερα από100 πτώματα στο πάτωμα του γυμναστηρίου.
15.55: Η ανταλλαγή πυροβολισμών συνεχίζεται. Οι ειδικές δυνάμεις περικυκλώνουν με τανκς ένα σπίτι στο οποίο εικάζεται ότι βρήκαν καταφύγιο οι τρομοκράτες που κατάφεραν να διαφύγουν.
17.00: Το Υπουργείο Εκτάκτων Αναγκών αναφέρει ότι 646 άτομα, μεταξύ των οποίων 227 παιδιά, έχουν προσκομιστεί στο νοσοκομείο.
18.30: Ο επικεφαλής της επιχείρησης Στρατηγός Βικτόρ Σομπόλεφ αναφέρει πως οι περισσότεροι από τους ενόπλους είτε έχουν σκοτωθεί είτε έχουν συλληφθεί από τις Αρχές.
19.40:Οι ειδικές δυνάμεις ανακοινώνουν ότι η επιχείρηση στο σχολείο έχει λήξει.
Μέχρι στιγμής ο επίσημος αριθμός των νεκρών ανέρχεται στους 340, ενώ οι τραυματίες φθάνουν τους 727. 105 άτομα αγνοούνται ακόμη.

No comments: