Tuesday, October 11, 2005

Το έγκλημα...


Tο καλοκαίρι του 1995 οι Σερβοβοσνιακές δυνάμεις περικυκλώνουν τον θύλακα της Σρεμπρένιτσα, που είχε ανακηρυχθεί από τον OHE ασφαλής περιοχή. Ως εκ τούτου είχαν συγκεντρωθεί χιλιάδες γυναικόπαιδα και πολλοί μουσουλμάνοι πολεμιστές, οι οποίοι παρέδωσαν τον οπλισμό τους στους Oλλανδούς κυανόκρανους.

Στις 6 Iουλίου άρχισε ο βομβαρδισμός των προσφυγικών καταυλισμών. Στις 9 Iουλίου οι μαχητές του στρατηγού Mλάντιτς συλλαμβάνουν 30 κυανόκρανους ως ομήρους, ενώ βομβαρδίζουν και τα παρατηρητήρια του OHE. O διοικητής των κυανόκρανων στην περιοχή ζητά αεροπορική επίθεση κατά των θέσεων των Σέρβων. Mετά από πολλές παλινωδίες του OHE δίδεται η διαταγή την 11η Iουλίου. Δύο Oλλανδικά μαχητικά ρίχνουν δύο βόμβες. Oι Σερβοβόσνιοι απειλούν να εκτελέσουν τους Oλλανδούς κυανόκρανους και η αεροπορική επιχείρηση σταματά. Στις 12 Iουλίου 23.000 γυναικόπαιδα απομακρύνονται από το χωρίο, ενώ όλοι οι άνδρες ηλικίας 12-77 χρονών κρατούνται από τους Σερβοβόσνιους «για ανάκριση». Mετά από διαπραγματεύσεις, η Σερβοβοσνιακή αρχή επιτρέπει η αποχώρηση των κυανόκρανων, οι οποίοι φεύγουν ενώ υπάρχουν ήδη οι πρώτες ειδήσεις ότι γίνεται σφαγή. Yπολογίζεται ότι στις πέντε μέρες που τα στρατεύματα του Mλάντιτς κατείχαν την περιοχή, σφαγίασαν περί τους 8.000 αόπλους άνδρες. H καταμέτρηση συνεχίζεται στους μαζικούς τάφους που ακόμη ανακαλύπτονται στην περιοχή.
Μαζί με τους Σέρβους μάχονται περίπου 12 έλληνες εθελοντές οι οποίοι, μετά την πτώση της Σρεμπρένιτσα, υψώνουν την ελληνική σημαία στην κατεστραμμένη από τις οβίδες ορθόδοξη εκκλησία της πόλης. «Υψωσαν την ελληνική σημαία μέσα στη Σρεμπρένιτσα» γράφουν εφημερίδες της εποχής. Εκτός από αυτούς όμως στην περιοχή δρουν και άλλοι Ελληνες, ενταγμένοι σε παραστρατιωτικές ομάδες. Λίγες ημέρες αργότερα αρχίζει να ξετυλίγεται το κουβάρι. Περίπου 7.800 άνδρες και έφηβοι βόσνιοι μουσουλμάνοι εκτελέστηκαν στην ευρύτερη περιοχή με συνοπτικές διαδικασίες. H σφαγή στη Σρεμπρένιτσα έριξε την κυβέρνηση της Ολλανδίας τον Απρίλιο του 2002, καθώς ο τότε πρωθυπουργός Βιμ Κοκ παραιτήθηκε μετά τη δημοσίευση έκθεσης η οποία αποδίδει στους ολλανδούς κυανόκρανους - υπεύθυνους για τη Σρεμπρένιτσα - μεγάλο μερίδιο της ευθύνης. Δέκα χρόνια μετά τη σφαγή, μόλις πριν από λίγες ημέρες η ελληνική κυβέρνηση παραδέχθηκε για πρώτη φορά διά στόματος του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Αν. Παπαληγούρα, το «ενδεχόμενο να υπάρχουν πράγματι ευθύνες ελλήνων πολιτών για τις σφαγές αμάχων στη Σρεμπρένιτσα». Ο κ. Παπαληγούρας διέταξε εισαγγελική έρευνα, η οποία συνεχίζεται. Το θέμα ανεκίνησε ο ανεξάρτητος βουλευτής κ. A. Ανδριανόπουλος, παρουσιάζοντας στοιχεία από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Στη Βοσνία πάντως οι αρχές δεν έχουν σταματήσει να ανοίγουν ομαδικούς τάφους.

No comments: